tisdag 18 augusti 2009

Mysmat


Vill ha sommar lite till men visst är det mysigt att vara inne och äta lite mustigare mat, tända ljus och kura under filtar också...
Jag gillar att laga mat, både omsorgsfullt planerad och snabbrätter där man får vara kreativ och ta det man har. Mina egna recept har kommit till när jag har saknat någon ingrediens och fått experimentera.
Vill dela med mig några snabblagade favoriter:

Trepepparsås:
3 dl grädde, 2 msk grov senap, 1/2 burk rosépeppar, 2 tsk svartpeppar, 2 tsk grönpeppar (krossas i mortel), en skvätt soja, en skvätt whiskey eller cognac, 1/2 buljongtärning. lite redning med 2 tsk idealmjöl och mjölk eller vatten.
(måtten är uppskattade, smaka av tills det passar er)

Kronärtsskockssoppa:
stek 1 pkt bacon och 1 burk champinjoner
1 burk kronärtskockshjärtan delas
1/3 purjolök skivas och delas
blanda ner resten
2 msk kalvfond
3 dl grädde
2 små piri piri frukter eller lite chilipulver
svartpeppar
redning av idealmjöl och mjölk
låt koka en liten stund
kör med mixerstav om ni vill ha en slät soppa

Inbakad fläskfilé:
sätt ugnen på 225 grader
skiva en fläskfilé och bryn så den är nästan färdig
hacka en liten gul lök och bryn
lägg 1 liten burk creme fraiche i stekpannan (ihop med lök och kött)
tillsätt en buljongtärning och 1/2 påse Café de Paris såspulver.
pressa ner 2 vitlöksklyftor
krydda med svartpeppar
rulla ut smördeg i en ugnsfast form och lägg blandningen i mitten
vik över smördegen, överflödig deg kan man kavla och skära ut till små blad eller blommor för att dekorera skarven.
pensla med ägg låt stå i ugnen i ca 25 minuter eller tills degen är gyllenbrun.
Vi brukar servera denna mäktiga rätt med sallad och vitlöksbröd.

Har du några recept att dela med dig av? jag saknar ett gott grovt bröd som är lättbakat, vill gärna att det ska kunna ätas samma dag.

kram Jea

3 kommentarer:

Viveka på Humlebacken sa...

Vi har ett underbart recept på en kavring. Kanske inte exakt det du letar efter, men det är enkelt och GOTT!
Angående söndag så blir jag ju jättenyfiken, vilka som ska träffas och så, men jag kan tyvärr inte ens fundera över att komma, Paula har 30-årsfest i Stockholm på lördagen och vi ska dit.
kram

7½ dl rågsikt
½ tsk salt
½ tsk stött anis
½ tsk stött fänkål
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1 dl sirap
smörj en avlång bakform, 1½liters,
sätt ugnen på 175 grader
blanda mjöl, salt, kryddor och bikarbonat väl i en bunke
tillsätt filmjölk och sirap och blanda ihop till en deg
häll den ganska kletiga degen i formen och släta till ytan
grädda på nedersta falsen i 1½timme
täck över med folie efter halva gräddningstiden

Jes/Vita villa vila sa...

Hej vännen,

Mums vad det lät smaskigt! Tackar för fina tipsen & recepten!

Kram Jes

Lilla huset på prärien sa...

Åh så smarrigt det låter! Jag brukar baka systrarna Voltaires fillimpa - den är verkligen supergod, hur enkel som helst. Det är många ingredienser visserligen men det är bara att röra i hop!

Ha fortsatt skön vecka!

Kram Jenny