onsdag 25 februari 2009

Växter inne


Anja och säkert många fler undrar hur man får lökväxter och tulpaner att hålla länge inomhus.
Jag känner inte till några andra knep än att Ställa dem svalt
Samma sak med andra uteväxter och de flesta blommande som t.ex. murgröna, azalea, primula, plättar i luften eller myrten.
Vill man ha dem i rumstemperatur på dagen så ställer man dem svalt (+ 5-15) på natten.
Lökväxter har vatten i löken så innan de blommar ska man inte vattna för då växer de bara, sen kan man ge dem en liten skvätt. Den andra växterna som jag nämner ovan doppar man rötter och jordklump på i en hink med vatten tills det har bubblat klart - så alla smårötter får vatten. Att vattna uppifrån med kanna är oftast ingen idé, det rinner bara rätt igenom, eftersom de är vana att dricka nerifrån. Känner man på en blomma som är vattnad uppifrån, så kan man också lura sig och tro att den inte behöver något vatten.


Vet du att du är dålig på att vattna regelbundet så satsa istället på taklökar, succelenter, senecio (bra alternativ till murgröna) hjärtan på tråd, myrsine, hoya, crassula eller andra fetbladiga växter som vill torka ut. De trivs i solen, samlar vatten i sina blad och vill ha en rejäl vattning sällan istället. Om de tappar färg och blir ljusgröna har de fått för lite ljus, är bladen skrynkliga vill de ha vatten.


Orkideér finns i många varianter och den vanligaste, phalaenopsis, vattnas genom att man doppar rötterna på den var 10:e dag på vintern och var 7:e dag på sommaren. Rötter eller bladrosett ska inte stå i vatten utan det ska man låta rinna av innan man sätter tillbaks den i ytterkrukan som gärna få vara av glas så rötterna kan "sola sig". Är den planterad så ger man den "en sup i veckan". Luftrötterna sticka upp och vara silvriga eller gröna och spenstiga. Varning för torra rötter och hängiga blad. Titta också på hur många knoppar och blommor orkidéen har.

Jag vill tillägga att det finns ingen regel utan undantag, hemma hos mig behöver de betydligt mer vatten, jag har dem på verandan där det är mer sol än sol-halvskugga som de egentligen vill ha. Fast iofs så har vi kanske inte tillräckligt med sol här för att det ska räknas om man jämför med andra länder.

Notera också att jag inte är växtexpert utan florist och min specialkompetens är blomsterbinderi och snittblommor och inte växter. Vi har aldrig blommorna speciellt länge på lager och jag köper in lättskötta säsongsblommor eftersom de flesta oftast inte har varken tid eller gröna fingrar. Mitt mål är att blommor ska hålla länge hos kunderna så jag rekomenderar t.e.x inte citrus- eller olivträd inomhus på vintern trots att det ju är så snyggt att man dånar.

Många tror att alla andra klarar av en murgröna på en fönsterkarm i söderläge ovanför ett element framför en öppen spis. Glöm det, men det ser fint ut i inredningstidningarna:-)

Tipselitips köp lantliv, min kära vän Jenny pryder en helsida uppslag och så får man se glimtar av hennes vackra hem "Villa Hemmet". Jag gissar att det kommer mer därifrån på fler ställen för många fina bilder saknas. Se mer i hennes underbara blogg!

Opps höll på att glömma söta vännen Julia, snart öppnar hon sin butik, jag har fått smygtitta och den är alldeles precis så underbar som man förväntar sig, helt ljuvlig!

Kram Jea

10 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Vilka bra tips! Det är inte enkelt med blommor. Ibland funkar det och ibland inte. Jag har hortensior som inte borde trivas hos mig för jag sänker inte ned dem i vatten och jag håller inte dem fuktiga för jämnan men gud så de blommar fint. :)

Och murgrönorna har jag ovanför elementet... men de trivs också :) Och myrsine... men INTE krokus, de triv INTE hos mig. De får jag plantera ut sen!

Kram Jenny

Tulipa sa...

God Morgon!

Nog har jag tittat och njutit av Villa Hemmets reportage!
Vackert!

Vet inte om jag kommenterat brudbuketten du gjorde för någon helg sedan.
Superfin!
Kan tänka mig att den passade henne med tanke på din beskrivning!
Fast den hade passat mig med *ler* vårig och lite romantisk och fylld av härliga vårblommor i ljuvlig färgkombination!

Ha en bra dag!

Kram Mariette

Anja sa...

TACK! :-)

Fick en liten påminnelse om att jag kanske ska ta hand om mina orkidéer därhemma...

Villa Hemmet sa...

hejhej och tacktack :-D

Hälsa P och tacka för tipset....... eller inte. Kul att han läser min blogg iaf :-D

kram

Jessica sa...

åh jag älskar att få fina tips om blommor! Jag är helt fruktansvärt dålig på att hålla liv i blommor men jag försöker och uppskattar verkligen tipsen!

Kram jessica

livetpåfyran sa...

Tack för tipsen!! Har nyss köpt mig en myrten. Kan jag ställa in den i kylen på natten då? där är ju ca 8 grader?

Just nu har jag beskurit mina pelargoner. Av 5 övervintrade har alla klarat sig...

Kram Pia

Kronblad och Lantliv/Jea sa...

Svarar alla här idag -r ensam hemma med barnen!

Jenny, du har väl gröna fingrar, något gör du ju rätt helt klart, ni kanske har bra luft hemma, inte så torrt och varmt. Krokus trivs inte inne alls, inte ens i en blomsteraffär...

Tack Mariette!

varsågot J, välförtjänt.

Tack Jessica, fortsätt försöka!

Pia! nja så drastisk skulle jag nog inte vara men låt inte myrten torka ut bara och den trivs bäst i lerkruka.
Perfekt med pelargoner, de är väl fantastiska.

Kram på er!
/Jea

Kronblad och Lantliv/Jea sa...

Och Anja! det borde jag också...:-D

kramkram!

lolla sa...

Tusen tack för blom tipsen
jag har just nu otur med alla mina blommor :(
ha det gott lolla

Anonym sa...

Tulpaner o lökväxter inomhus:
Jag ställer mina i kylen på nätterna